Plastik Enjeksiyon Parça Üretimi
Üretimde kullandığımız Plastik enjeksiyon makinamız 500gr
Plastik malzemeleri biçimlendirmede “ekstrüzyon kalıplama, rotasyonel kalıplama, basınçta ısı ile biçimlendirme, şişirme ve enjeksiyon kalıplama gibi” teknikler kullanılmaktadır. Püskürtmeli kalıplama ya da enjeksiyon kalıplama da denilen plastik enjeksiyon işlemi, plastik eşya üretiminde kullanılan ve uygulaması diğer plastik işleme yöntemlerine göre her geçen gün hızla artan en önemli metotlardandır. Hammaddenin tek bir işlemle istenilen şekilde kalıplanabilmesini sağlaması ve birçok durumda üretilen ürün için son işlem gerektirmemesi, bu metodu seri üretime uygun hale getirmiştir..
Kalıp makineleri çok farklı şekillerde ve ölçülerde tasarlanmışlardır. Enjeksiyon makineleri ölçü olarak 28 gramdan başlayıp bir kaç kilograma kadar çıkabilirler. Gram olarak bahsettiğimiz ölçü, dalıcının bir kursunda basabildiği malzeme miktarı ölçümü olarak da ifade edilebilmektedir. Yatay enjeksiyon kalıplama makinesi parçalarına dikkat edersek, kalıp tabanı düşey konumdaki pres tablasına bağlı olduğunu görürüz. Düşey presleri kullanmaktaki amaç, vida ve somun gibi madeni parçaların gömülmesi gereken durumlarda faydalanmaktır..
Alış terimi, parça, giriş, dağıtıcı, yolluklar dâhil olmak üzere bir devrede kalıp içensine gönderilen malzeme miktarı için kullanılmaktadır. Malzeme toz veya granül halde depoya konur..
Makinalarda depo elektrikli ısıtıcıların üstünde yer almaktadır. Her tarafa sıcaklığın yayılması amacıyla silindir içinde malzemeyi sevk eden ve torpido olarak da adlandırılan bir yayıcı bulunmaktadır. İçerideki malzeme ısınınca yumuşar ve bu da koyu bir kıvamı olan şurup halini almasına neden olur. Dalıcı, şurup kıvamındaki malzemeyi memeden yolluğa, yolluktan kalıbın sütun boşluklarına iter. Sıcak malzemenin soğuması gerekir ve bunu sağlayan da yeterli soğuklukta bulunan kalıptır.. Bu sayede kalıp içinde sertleşme sağlanır. En son olarak ise dalıcı geri çekilir..
Kalıp, belirlenen ayırma çizgilerinden açılmaya başlar ve parçanın kalıp içinden çıkması sağlanır. Kalıp açıkken yolluk çıkarma pimi, yolluğu, dışarı çeker. Bu sayede yolluk, erimiş malzemeden kopup ayrılır. İş sonunda oluşan parçalar, dağıtıcılar, girişler ve bir ünite olarak kalıptan dışarı atılır. İş parçaları, yolluk ve dağıtıcılardan kopartılıp çıkarılır. İşin tekrarlanabilmesi için malzeme silindire gider, kalıp kapanır, işlem tekrarlanır..
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN