Plastik Enjeksiyon’lar hakkında Bilmemiz Gerekenler
Plastik sektöründe yer alan bütün plastik üreticilerinin,makine üreticilerinin,makine satan ve servis veren herkesin bildiği gibi bir proses makinesinin yatırımı ucuz ve basit bir yatırım değildir.Özellikle yurdışından ithal edilen plastik işleme makineleri için milli servetimizin harcandığı unutulmamalıdır.Bu doğrultuda yapılan yatırımların boşa gitmemesi için plastik işleme makinelerinin alımından önce üretilecek ürüne göre en doğru biçimde seçilmesi çok büyük önem taşımaktadır
Enjeksiyon yöntemi plastik malzemeleri üretmek için en çok tercih edilen yöntemdir. Bu yöntemde , ısıtılarak eritilen plastik ham maddesi üretilecek malzemeye ait kalıba enjekte edilir. Daha sonra soğutulup katılaştırılan malzeme kalıptan çıkarılır ve proses devam eder.Plastik enjeksiyon yöntemiyle çok küçük parçalar üretilebileceği gibi bahçe mobilyaları gibi çok büyük malzemelerin üretimi de tek bir kalıplama işlemiyle gerçekleştirilebilmektedir. Plastik enjeksiyon işlemi, plastik enjeksiyon makineleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir.İki tür plastik ham maddesi bulunmaktadır, bunlar termoplastik ve termoset’dir. Termosetler ısıtıldıklarında kimyasal tepkimeye girerler ve bir kez form verildikten sonra o şekilde kalırlar. Termoplastikler ise ısıtılıp form verildikten sonra tekrar ısıtılarak yeniden şekillendirilebilirler. Bu özelliklerinden dolayı plastik enjeksiyonda termoplastikler yaygın olarak kullanılmaktadır.
Plastik enjeksiyon işlemi genel olarak 6 kısımdan oluşmaktadır…
1- Kapama
Plastik enjeksiyon makineleri 3 ana kısımdan oluşmaktadırlar; bunlar enjeksiyon ve soğutma işlemi sırasında kalıbı basınç altında tutan kapam ünitesi, enjeksiyon ünitesi ve kalıp’tır.
2- Enjeksiyon
Taneler halindeki plastik ham maddesi enjeksiyon ünitesi üzerinde bulunan hazneye boşalır, daha sonra haznede bulunan plastik parçacıkları rezistanslarla ısıtılmakta olan bir silindir içerisine bir vida yardımıyla alınır. Sıkıştırma işlemi yapan vida sıcaklık ve basınç altında eriyen ham maddeyi silindirin sonuna kadar ilerletir. Kalıbı doldurmak için yeterli ham madde vidanın önüne geldiğinde enjeksiyon işlemi başlar. Erimiş plastik, makinenin ucundaki bir meme vasıtasıyla kalıbın içerisine enjekte edilir. Bu işlem esnasında basınç ve hız vida ile kontrol edilebilmektedir.
3- Ütüleme
Erimiş plastik kalıba enjekte edildikten sonra basınç uygulanarak eriyiğin kalıbın tamamını boşluk bırakmayacak şekilde doldurması sağlanır.
4- Soğutma
Kalıp içerisindeki erimiş plastik katılaşıncaya kadar soğutma işlemi gerçekleştirilir.
5- Açma
Kapama ünitesi tarafından kapatılan kalıp her iki yandan açılacak şekilde ayrılır
6- Çıkarma
Bitmiş parça, iticiler vasıtasıyla kalıptan çıkarılır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN