Endüstriyel Tasarım Günlük hayatımızın her anında bize eşlik eden, hayatımızı kolaylaştıran her türlü ürün veya ürün parçaları; hayatımıza renk katan, estetik duyularımıza hitap eden desenler, süslemeler endüstriyel tasarımdır. Su içtiğimiz bardak, sinemaların tanıtım afişleri, giysilerimizin desenleri, hesap makinamız, klavyemiz, sandalyemiz, ceketimiz, arabamız, trafik levhaları, saatimiz, termometre, seyrettiğimiz televizyonların logoları, oyuncaklar, maskotlar, ajandamızın sayfa düzeni, gözlüğümüz, çantamız…
Farkında olmasak da, hayatımıza her yönden güzellik katan, yaşamımızı kolaylaştıran tasarımlar sadece görünümleriyle bu işlevi gerçekleştirmezler, daha doğrusu görünümleri yaşamımıza sadece estetik bir katkı değil, fonksiyonellik, kullanım kolaylığı, ergonomi gibi unsurları da taşırlar. Örneğin sektöründeki ihtiyaca göre tasarlanmış bir raf sabitleme aparatı günlük hayatımızı pek de değiştirmez ama bu aparatlar, parçaların kullanıcıları için sadece görünümleriyle ortaya çıkardıkları fonksiyonellikleriyle oldukça kullanışlı ve sorun çözücü bir tasarım olarak değer görebilir. Her tasarımın sektörüne göre müşterisi, kullanıcısı vardır. Gıda maddeleri, giyim eşyaları, mobilyalar, ev eşyaları, ambalajlar, saatler, takılar, araçlar, elektrik malzemeleri, iletişim araçları, müzik aletleri ve sayılamayacak kadar çok bir çok ürün, ürün parçası ve bunların desenleri veya iki boyutlu tasarımların tümü bir sektöre, bir kitleye hitap eder; dış görünümleriyle günlük hayatımıza girer yada üretim sektöründe hammadde yada yarı mamul olurlar.
İnsan ihtiyaçlarını, gerek estetik açıdan, gerek yararlılık (kullanışlılık) açısından karşılayan tüm eşyaların, Endüstriyel Tasarım Hukuku açısından büyük bir önemi bulunmaktadır. Sanayi devrimi ve seri üretimden önce eşyanın kullanışlılık fonksiyonunu esas alan yaratıcı; bu fonksiyonunu belirlediği sınırlar içinde, kendi estetik anlayışına göre, her bir üründe farklı görünümler sergilenmektedir. Oysa sanayi devriminin getirdiği makineleşme ile farklılıkları ortadan kaldıran seri üretim, bu ürünlerin satılabilmesi açısından kullanışlı olmalarının yanısıra dış görünüşleri ile tüketiciyi etkileme konusunu ön plana geçirmiştir. Teknolojinin verdiği imkanlarla çok sayıda ve hızlı tekniklerle üretim yapan firmalar, görünüş açısından tüketiciyi etkileyemedikleri zaman, satış sorunlarıyla karşılaşmaya başlamışlardır. Pazarlama aracı olmalarının yanısıra tasarımlar uygarlığın kültürel özelliklerini yansıtmakta ve gelişmeyi olumlu etkilemektedir. Kara, deniz ve hava araçları, günlük hayatta kullanılan tüm araç ve gereçler tasarım çabalarının değerleri ile şekil almakta olup; insanların yasam kalitelerini maddi açıdan iyileştirmekle kalmayıp, estetik ve konfor düşüncelerinde de olumlu etkiler yaratmaktadır.
Yukarıda günlük hayatımızda ne kadar çok içiçe olduğumuz belirtilen ve katkıları anlatılmaya çalışılan endüstriyel tasarım için ne tür tanımlar getirilebilir? Her an kullanmakta, iş hayatımıza, evimize, her türlü yaşam anımıza girmiş olan bu kavramın, endüstriyel tasarımın tanımı nedir?
Kaynak: Arife Yılmaz Resimler Google Görseller